Warmtepompen

Naast zonne-energie, is ook de aanwezige energie in de bodem en lucht een belangrijke bron van
warmte. Om ze te benutten heb je een warmtepomp nodig. Die kan je inzetten zowel voor de
verwarming als voor het opwarmen van sanitair warm water. Warmtepompen zijn er in verschil-
lende varianten. Voor nagenoeg alle warmtepompen geldt overigens dat je er zowel mee kan
koelen als verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Lucht/water warmtepomp

De nieuwe Daikin Altherma-lagetemperatuur-warmtepomp is een innovatieve oplossing die het allerbeste in klimaatregeling biedt. De Daikin Altherma-lagetemperatuur-split is ideaal voor thermisch efficiënte en nieuwe woningen, en kan flexibel worden gecombineerd met vloerverwarming, lagetemperatuurradiators en ventilatorluchtkoelers. Zo kunt u een flexibel en toch energiezuinig verwarmingssysteem creëren, met een slimme temperatuurregeling en intuïtieve bedieningselementen.

Water/water warmtepomp

• Een water/water warmtepomp haalt vrij beschikbare warmte (= energie) uit de bodem, uit grondwater of uit oppervlaktewater. Dit geschiedt met behulp van een gesloten- (collectoren) of open bron. Dit type warmtepompen is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Wel dient u rekening te houden met het type collector waarvan de warmtepomp gebruikmaakt.
  • Water/water warmtepompen kunnen gebruikmaken van de volgende collectoren: - Horizontale bodemcollector - Verticale bodemcollector - Open bron (verticaal) - Oppervlaktewatercollector
  • Kiest u voor een NIBE water/water warmtepomp, dan kan uw energieverbruik voor verwarming, koeling en warmtapwater tot wel 40% dalen ten opzichte van systemen op basis van fossiele brandstoffen als aardgas of olie.
    AV-Eco bodem water eco-lussen

Lucht/lucht warmtepomp

• Een lucht-lucht warmtepomp is een erg flexibele manier om een woning te verwarmen. Zo kan een warmptepomp van dit type toegepast worden voor slechts één kamer, maar ook om 2,4,6 of zelfs 9 ruimtes te verwarmen. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee een woning of kantoor. Denk echter niet dat het daarvoor warm moet zijn buiten, eenlucht-lucht warmtepomp kan doorgaans functioneren tot -15°C.
  • Deze systemen kunnen ook omgekeerd te werk gaan in de zomer en frisse lucht van buiten gebruiken om een aangename binnentemperatuur te bekomen. Een lucht-lucht warmtepomp staat met andere woorden dus ook bekend als een airconditioning met een lage energiekost.